Suomen jääkiekkomaajoukkue hyödyntää Aikasykkeen asiantuntemusta joukkueen valmistautumisessa kohti MM-2017.

LeijonatLeijonien päävalmentaja Lauri Marjamäki näkee yhtenä tärkeänä asiana pelaajan kuormittumisen  ja varsinkin palautumisen ja merkityksen.
Leijonilla ennen MM-turnausta usean viikon leiritys sekä MM-kisat.  
Aikasyke toteuttaa kuormittumisen ja palautumisen mittaukset leijonille, joista saatavat tiedot ovat valmennuksen sekä pelaajien käytössä saaden tärkeätä tietoa, jota pystyy hyödyntämään valmistautuessa kohti MM-2017.

Aikasyke on toiminut usean vuoden ajan Leijonien kanssa. Kertoo asiantuntemuksesta ja asian tärkeydestä.

Sykevariaatio kertoo palautumisesta (17.4.2015)

Kuinka hyvin pelaaja palautuu harjoituksista, matkustamisesta tai vaikkapa aikaerosta? Yksilöllisten erojen tiedostaminen auttaa kuormituksen räätälöinnissä.

Vaikka perinteinen sykemittari näyttäisi tasaista lukemaa, kertovat tarkemmat mittarit että myös lepotilassa ja kevyessä rasituksessa ihmisen sykeväli vaihtelee koko ajan ja tätä kutsutaan sykevariaatioksi eli sydämenlyöntien välisen ajan jatkuvaksi vaihteluksi.

Sykevariaation ollessa iso eli lyöntien välinen aika vaihtelee paljon, on ihmisen autonominen hermosto palautuneessa tilassa - näin tapahtuu esimerkiksi syvässä unessa tai vaikkapa ruokailun jälkeen. Jos variaatio on pieni, kyse on autonomisen hermoston stressitilasta eli psyykkisestä tai fyysisestä kuormituksesta.

A-maajoukkueessa mitataan jo toisen vuoden ajan pelaajien sykevariaatiota eli kuormittuneisuutta. Käytössä on Aikasykkeen Firstbeat-menetelmä ja tarroilla kiinnitettävät mittarit, jotka kiinnitystapansa vuoksi sopivat hyvin leiritapahtumiin ja jääkiekkoon ylipäänsä. Asiantuntijana mittausten toteuttamisessa on toiminut alusta asti Aikasykkeen Janne Miettinen.

Pelaajat kantavat vuorollaan mittaria 1-5 vuorokauden ajan, minkä jälkeen sykevariaation vaihtelu analysoidaan. 

- Meitä kiinnostaa, kuinka paljon vuorokaudesta on palautumista, kuinka paljon kuormitusta, Leijonien lääkäri Harri Hakkarainen kertoo.

- Oleellista on, että esimerkiksi nukkumaan käydessä sykevariaatio saadaan lepotilaan mahdollisemman nopeasti ja näin palautuminen voi alkaa. Jos taas variaatio kuvaa myös yön aikana stressitilaa, ei palautuminen päivän kuormituksesta ole optimaalista. Yksi tai kaksi yötä leiriviikon aikana voi mennä stressitilassa, mutta jos koko viikko mennään ”punaisella”, on kyse käytännössä mahdollisesta ylikuormituksesta, piilevästä flunssasta tai muusta elimistöä kuormittavasta tekijästä.

Sykevariaatiossa ei tarkkailla sitä, kuinka korkeaksi syke nousee tai kuinka nopeasti se laskee. Tavoitteena on selvittää palautumista rasituksesta ja stressistä kuten harjoituksista, matkustamisesta tai aikaerosta.

Puolustaja Topi Jaakolan sykevariaatiota on seurattu maajoukkueessa ja seura-arjessa jo reilun vuoden ajan.
- On todella mielenkiintoista tietää, miten harjoituksista palautuu.
- Seuranta antaa työkaluja omien toimintamallien miettimiseen mitä voi tehdä paremmin, mikä toimii ja mikä ei, Jaakola sanoo.

AIKASYKE Ky • Mälkiäntie 21, 53300 Lappeenranta • 040 737 7567
Kaakon Nettipalvelu Oy